Operational lease

Operationele leasing is een leasevorm waarbij de lease-maatschappij (lessor) het de economische eigendom behoudt. Dit is de meest traditionele vorm van leasing en lijkt op huur. Het grootste verschil tussen financiële en operationele leasing is dat er bij de eerste een aankoopoptie is.

Looptijd operational lease

De looptijd bij operationele leasing is kort vergeleken met de economische levensduur. Daardoor is de opbrengst van de huurgelden kleiner dan het investeringsbedrag. Dat betekent dat het economisch risico na afloop van de lease voor de lessor is. Het risico wordt daarmee gedeeld tussen de lessor en lessee, wat gunstig is voor de laatste.

Operational lease productvormen

Operationale leasing kent de volgende productvormen:

  • Full operational lease
  • Sale & Lease back
  • Netto operational lease

Het woord zegt het al, full operational lease is een compleet lease product. Hier zitten vaak alle kosten in de maandtermijn verwerkt. Te denken valt aan brandstofkosten (voorschot),onderhoud, verzekering, wegenbelasting en een eventuele (winter)bandenregeling. Bij Sale & Lease back wordt het huidige wagen(park) aan de leasemaatschappij verkocht, welke het voertuig direct weer terug verhuurt. Bij netto operational lease zijn er enkele kosten verwerkt in de maandtermijn, zoals verzekering en wegenbelasting.  Overige kosten als onderhoud, winterbanden en dergelijke zijn vaak voor de klant zelf. Daarnaast is bij deze vorm vaak een eindtermijn ingebouwd waarbij de klant het object direct kan aankopen na afloop van het contract.

© Auto van Schaik 2020
               
Beste klant, ook wij volgen de richtlijnen van het RIVM omtrent het Coronavirus. Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn bij het kopen van uw auto denken wij graag met u mee.