Operational lease

Operational leasing is een leasevorm waarbij de leasemaatschappij het economische eigendom behoudt. Dit is de meeste gebruikelijke vorm van leasing. Het enige verschil tussen financiële en operational leasing is dat er bij financial leasing een aankoopoptie is.

Looptijd operational lease

De looptijd bij operationele leasing is vergeleken met de economische levensduur vrij kort. Daardoor is de opbrengst van de huurgelden kleiner dan het investeringsbedrag. Dit houdt in dat het economische risico na afloop van de lease voor de lessor is. Het risico wordt daarmee gedeeld tussen de lessor en lessee.

Operational lease kent de volgende productvormen:

Full Operational lease
Full operational lease is een compleet lease product. Bij deze vorm van leasen zitten alle kosten in de maandtermijn verwerkt. Hier kan men denken aan brandstofkosten, onderhoud, verzekering, wegenbelasting en eventuele bandregeling.

Sale & Lease back
Bij Sale & Lease back wordt het huidige wagen(park) aan de leasemaatschappij verkocht, welke het voertuig direct weer terug verhuurt. 

Netto operational lease
Bij netto operational lease zijn er enkele kosten verwerkt in de maandtermijn, zoals verzekering en wegenbelasting. Overige kosten als onderhoud, winterbanden en dergelijke zijn voor de klant zelf. Daarnaast is bij deze vorm vaak een eindtermijn ingebouwd waarbij de klant het object direct kan aankopen na afloop van het contract.

© Auto van Schaik 2021